PK Vetlanda
Artikel

Solsken när PK Vetlanda startade

2017-06-11

Glädjen och gemenskapen är viktigast för cykelklubben PK Vetlanda. Om de klarar målsättningen på under fem timmar spelar egentligen inte så stor roll.
– Det här ska bli riktigt roligt, säger Johan Swärdh, initiativtagare till klubben.

Halvvättern är i gång i ett härligt solsken. För PK Vetlanda gick starten vid 09.30 och alla 38 i gruppen var taggade till tusen. Klubben består enbart av motionärer och är den enda cykelklubben i Vetlanda. Allt började med en Facebook-grupp med tre personer – nu är de 175 medlemmar varav 100 är aktiva.
– Det är bara motionärer som är med och många som aldrig har cyklat tidigare, säger Johan Swärdh.
För Johan Swärdh började cykelintresset relativt sent. Han är visserligen idrottsintresserad, men som Vetlandabo har det av naturliga skäl mest handlat om bandy. Men det förändrades när han var med i ”Utmaningen” i Vätternrundans tidning Cykla. Sedan dess är han frälst och i år gör han sin tredje Halvvättern.
– Jag har aldrig haft tanken ”aldrig mer”, snarare blir det bara mer, säger han.
Det är glädjen i att cykla som han fastnade för plus att det är en väldigt skonsam motionsform. Just glädje är också något som genomsyrar hela PK Vetlanda.
– Vi ska rulla runt på under fem timmar i ett lugnt tempo, alla ska med. Visst, vi skulle kunna klara det på 4.20, men det är hela gruppen som gäller. Om det blir 4.59 eller 5.10 spelar ingen roll. Det blir suveränt vilket som.

Text och foto: Johan Larsson