Artikel

Smidigare cyklist med hjälp av yoga

2016-10-07

Flum och hokus pokus eller effektiv träning? Yoga har blivit en stor trend och för cyklister passar det utmärkt.
Det tycker Anna Jansson, som själv tränar yoga ett par gånger i veckan.
– Jag vill tro att yogan är ett perfekt komplement till stela cyklister. Lite lugnt och lite stretch på samma gång, säger hon.

Anna Jansson fastnade för yoga i vintras när hon av olika anledningar inte kunde träna så mycket annat.
– Jag hade testat yoga lite tidigare, men inte fastnat riktigt. Men då klickade det och jag hittade den form som passade mig bäst, säger hon.

Anna började först gå på klasser, men numera blir det allt oftare på egen hand. Smidigheten med att kunna göra övningarna i stort sett var som helst är en stor fördel. En annan typ av smidighet följer sedan av själva träningen.
– I och med att man sitter framåtlutad i en statisk position i stort sett hela tiden blir man ju ganska stel av cykling. Och då är yogan perfekt för att sträcka ut musklerna och få en mer dynamisk träning.

Vilka muskler tänker du särskilt på?
– Det är mycket baksida lår, höfter och bröstryggen.

Anna Jansson hittade cyklingen för snart fem år sedan, och hon blev snabbt fast i sporten.
– Det var lite som en boom. Jag provade en kompis cykel och sedan köpte jag en egen redan veckan efter. Det är friheten och fartvinden jag gillar. Jag har alltid älskat att åka båt och att cykla är ungefär samma sak.

Sedan förälskelsen inleddes har hon kört lopp som Vätternrundan och Paris-Roubaix, samtidigt som hon är engagerad i cykelklubben La Lepre Stanca, från Jönköping, där hon bland annat håller i en tjejgrupp som ska få mer kvinnor till sporten. I våras var hon dessutom med i arrangemangsgruppen av mountainbike-EM, i Huskvarna.
– Jag gillar att utmana mig själv och hitta på lite knasiga upptåg. Men det är sällan jag gör saker två gånger, jag behöver bara känna att jag klarar av det.

Yogan däremot fortsätter hon med. Och hon rekommenderar andra cyklister att testa det också.
– Det är fler och fler som ser fördelarna med det. Det kan säkert upplevas som lite flummigt fortfarande, men det tycker jag absolut inte. Det är perfekt om man har en vilodag, men ändå vill röra på sig något.

Vad är det för skillnad mellan yoga och stretchning?
– Stretchning är mer statiskt, där man håller samma position hela tiden. Yogan är mer avslappnande och dynamisk.

Hur ska man göra om man vill prova på yoga?
– Antingen går man på något pass – vissa träningsstudior har till och med yoga specifikt för cyklister. Annars finns det otroligt mycket att hitta på internet.  På Youtube till exempel finns det mängder av filmer som visar olika positioner.

Text och foto: Pierre Henriksson (Texten är också publicerad i Cykla 4/2016)


Annas tre bästa yogatips för cyklister

  1.  Börja i avslappnad ställning med rak rygg och armarna avslappnade längs sidorna. Sätt höger hand i golvet bakom rumpan och vänster hand på höger knä. Ta ett djupt andetag och förläng ryggraden. Använd sedan händerna för att vrida överkroppen åt höger. Stanna i några andetag. (Se bild 1)
  2. Ligg på rygg med raka ben och armarna ut i axelhöjd med handflatorna ner i golvet. Ta upp höger knä och låt det på en utandning falla åt sidan och huvudet i motsatt riktning. Stanna några andetag. (Se bild 2)
  3. Kliv fram med höger ben och sänk ner kroppen. Fötterna ska stå lite parallellt, ju bredare dessto lättare med balansen. Höger knä ska vara över höger ankel. Med en svepande rörelse skjuter du fram och upp överkroppen. Tilta bäckenet framåt. Övningen går också att göra med bakre knät i underlaget. (Se bild 3)

Anna Jansson

Ålder: 30.
Bor: Jönköping.
Yrke: Lärare, men är just nu tjänstledig för att studera foto på folkhögskola.
Familj: Sambo.
Intressen: Träning och foto.


Yoga

Har anor från omkring 3000-talet före vår tideräkning. Det sägs komma ifrån att yogiska mästare (rishis) under meditation observerat och härmat djurens rörelsemönster och därefter sett hur de olika kroppsställningarna påverkade kroppen och dess sinnesstämning.

Så småningom växte fyra ”vägar” fram: Karma yoga (handlingens väg), Bhakti yoga (hängivelsens väg), Jnana yoga (kunskapens eller visdomens yoga) samt Raja yoga (vetenskapen om fysisk och psykisk kontroll). Alla fyra vägar leder mot samma mål – att leva i harmoni med sig själv och omvärlden.

Den moderna yogan uppkom i slutet av 1800-talet när den indiska gurun Swami Vivekananda reste till USA och därmed spred yogan utanför Indien. Nu för tiden finns det mängder av anpassade yogaklasser för olika behov: Cykling, ridning, löpning, och så vidare.

Källa: alltomyoga.se