Ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik är vanligast hos cyklister.
Lars-Ivar Lie Naprapat Lars-Ivar Lie Naprapat
Artikel

Skadeakuten: Ryggproblem

2017-10-25

Skador är en del av varje cyklists vardag. Oavsett man vill det eller inte. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra när skadan väl dyker upp. Under den här vinjetten kan du läsa mer om de vanligaste skadorna för cyklister. Den här gången pratar vi om skador och smärtor i ryggen med naprapaten Lars-Ivar Lie.


Vilka är de vanligaste ryggproblemen för en cyklist?

– De cyklister som söker sig till våra kliniker har oftast ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik. Knäbesvär kan förekomma, men det är mindre vanligt. De flesta får symtomen efter några mils cykling.

Vad ligger oftast bakom problemen? 

– Ländryggen kan bero på för dålig bålstabilitet som bidrar till förlorad hållning som i sin tur leder till en ökad belastning.

– Axelproblem kan komma av att man sitter med raka armar på grund av fel storlek på styrstam eller styre, att man spänner sig för att man exempelvis är rädd för att cykla i grupp, för sidovind, att det är kallt eller för att det är vått på vägen. Blir det statiskt för nackmusklerna kan det också lätt leda till huvudvärk.

– Ytterligare axelproblem kan bero på att man är stel i övergången mellan bröstrygg och nacke eller att man är dåligt tränad mellan skulderbladen.

Hur kan man förebygga eventuella problem? 

– Många har ett stillasittande jobb som man kanske kör bil till och från och sedan blir man sittande hemma på kvällen. När man då börjar cykelträna innebär det fortsatt sittande, vilket ger lite stimuli på ryggraden.

– Löpning eller crosstrainer är bra som alternativ konditionsträning för då tvingas bäcken, ländrygg och bröstkorg till rörelse som ökar rörligheten i ryggen.

– Bålstabilitets- och rörlighetsträning, exempelvis yoga och stretch, är också bra. Liksom styrketräning för axlar och bröstkorg.

– Var inte rädd för att variera sittposition eller att stå upp då och då när du cyklar just för att sträcka ut ryggen.

Är det dumt att träna/cykla om man känner av smärtor i ryggen?

– Nej, det är det inte, men oftast blir det inte bättre av att cykla om man först har fått ont. Däremot ska man inte cykla om man har tecken på ett svullet knä eller vid kraftig utstrålning i ben eller armar när man cyklar. Då är det bra att rådfråga en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor som har god idrottskunskap.

Hur viktig är rätt storlek på cykeln?

– Det är A och O. Man sitter många timmar på en cykel under ett år och då är det jätteviktigt att man inte belastar fel.

– Det är lite som att man tar in en ergonom på sitt jobb för att kolla hur man jobbar. Jag rekommenderar därför att man anlitar någon som är kunnig på detta. Små ändringar kan innebära stora skillnader för din cykelupplevelse.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock


Lars-Ivar Lie

Är legitimerad naprapat med fem års utbildning vid Naprapathögskolan i Stockholm med fördjupning inom manipulationsteknik, rörelseanalys och behandlingsstrategier. Har bakgrund som längdskidåkare, kallar sig även cyklist och löpare. Lars-Ivar Lie grundade Rygg- och ledkliniken och är medlem i Svenska Naprapatförbundet.


ALLA DELAR AV SKADEAKUTEN: