Artikel

Premiärdags för Vättern Bike Games

2017-10-06

Nu öppnar Dunteberget för cykelfest. Alltifrån jobbarkompisar till cykelstjärnor finns på plats för att trampa hem medaljer.
– Det kommer finnas något för alla, säger Sven Montelius, arrangemangsansvarig för Vätternrundan.

Nedräkningen till starten av Vättern Bike Games tickar mot sitt slut. Dagen före premiärdagen hade Sven Montelius fullt upp med de slutliga förberedelserna innan Dunteberget fylls av cykelfolk.
– Vi går in och putsar på detaljer nu in i det sista. För tillfället finjusterar vi slopestyle-banans landningsytor och hopp. Vi är spända, hittills har vi haft lite oflyt med regn men prognoserna inför helgen ser bättre ut, säger han.

Varken trial, slopestyle eller cyclocross är särskilt stora sporter i Sverige, men Sven beskriver att de är fantastiskt publikvänliga. Tävlingsbanorna är utformade så att publiken kommer nära inpå och strävan är att få en känsla av att det blir arenasporter.
– Alla tävlingar kommer bli riktigt häftiga att följa. Det här blir en chans för mindre sporter att ta plats. Tittar vi på cyclocross till exempel är intresset ganska stort nere i Europa. Vår förhoppning är att folk här hemma också får upp ögonen för sporten. Vi får inte glömma att idrottarna som kommer hit är helt otroligt duktiga. Några av dem är internationellt framgångsrika proffs, säger Sven och fortsätter:
– Mest spektakulär blir troligen finalen i slopestyle-SM. Min gissning är att det blir tävlingen som drar mest publik med tanke på vilka stjärnor som kommer hit. Nyblivna världsmästaren Emil Johansson blir den stora förhandsfavoriten, men det finns flera som är ute på världstouren och vill vara med och utmana. Banan vi har fått till är utmanande och bjuder in till show. Det blir en manifestation för cykelsporternas mångfald för deltagarna.

På Dunteberget kommer det finnas gott om saker att göra för hela familjen. Området fylls av utställare, prova-på-aktiviteter samt mat och dryck. För barnen sätts det upp en pumptrack där de kan testa att åka både kick-bike och cykel. Bredvid trialbanan får besökarna testa på att hoppa och studsa över hinder.
– Vi vill att det ska finnas någonting för alla som kommer hit. Lagtävlingens deltagare har gott om tid att vila och utforska medan deras lagkamrater är ute på banan.
– Själv kommer jag försöka röra mig mellan de olika grenarna och prata med såväl deltagare som publik om hur evenemanget upplevs. Jag vill veta vad som fungerar bra och vad vi kan göra bättre till nästa år. Alla som jobbar här kommer nog få rycka in där det behövs, men jag tror vi får tid att njuta av cykling också.

Text: Johan Fransson
Foto: Vätternrundan