Artikel

Poddexplosion i Cykelsverige

2018-02-02

I slutet av januari hade Cykelpodd med Elna och Helena premiär.
   En av många podcasts om cykling som har startats under det senaste året.
   – Det är jättekul att det har dykt upp så många. Det visar att sporten växer, säger Elna Dahlstrand, välkänd cykelbloggare och numera även poddare.

Elna Dahlstrand har under en lång period bloggat om cykling och när hon träffade likasinnade Helena Enqvist under en konferens med organisationen Influencers of Sweden fastnade de snabbt för varandra. Trots avståndet – Elna bor mellan Huskvarna och Gränna, medan Helena håller till i Östersund – började de genast spåna på idéer om att göra någonting tillsammans.
– Det är roligt att samarbeta och hjälpas åt, samtidigt som vi ofta både gör och skriver om liknande saker. Vi är båda främst MTB-cyklister och brinner för att skapa ett inkluderande klimat som kan få fler att hitta in till cykelsporten. Visa människor att alla, oavsett nivå, kan vara med. Då började vi fundera på en podd, i och med att det är lätt att göra på distans, säger Elna.

Av olika anledningar, bland annat en bebisankomst hos familjen Dahlstrand under hösten, har det dröjt. Men i slutet av januari var det så premiär för Cykelpodd med Elna och Helena, där vi i det första avsnittet får lära känna huvudpersonerna lite närmare.
– Målsättningen är att komma ut med ett nytt avsnitt varannan vecka ungefär. Framöver kommer vi att prata om olika ämnen som vi tycker är intressanta, vi har bland annat precis spelat in ett avsnitt om vintercykling. Och det passar ju bra i och med att Helena bor i Östersund, där det nästan alltid är vinter, säger Elna och skrattar.
– Vi har också planerat att snacka om långlopp, lite om kläder och utrustning samt familjeliv och träning ur varsitt perspektiv. Hennes dotter är 19 år, medan min bara är fyra månader.

Elna och Helenas cykelpodd är inte den enda om samma ämne som har dykt upp under den senaste tiden. Tittar man på topplistan i kategorin Sport och fritid i Podcaster hittar vi även bland annat Cyklistpodden, CykelwebbenPodden, Cykelradion.se samt Cykla.se:s egen Cyklapodden.
– Det är jättekul. När vi började tänka på det här för ett år sedan fanns det inte så många, men under året som har gått har det poppat upp en hel del. Men det är bara roligt och visar att cykelsporten växer, säger hon.

Elnas egen cykelkarriär har så smått börjat komma i gång igen efter barnafödandet och till sommaren hoppas hon kunna komma tillbaka till tävlingsformen igen.
– Jag kör ute en gång varje helg och när vi har pratat klart ska jag hoppa upp på trainern och köra lite intervaller. Det är en bit kvar till hur man var innan, men det går bra. Det är skönt att röra på sig igen. Om jag kör lite lopp under våren kan jag nog vara i god form till sommaren, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock, Eskil Laago


Svenska cykelpoddar i urval

Cykelpodd med Elna och Helena

Av: Elna Dahlstrand och Helena Enqvist
Beskrivning: ”Vi har så mycket gemensamt och vi brinner för att dela med oss av vår passion för cykelsporten, att inspirera till cykelglädje, skapa ett inkluderande klimat där både män och kvinnor känner sig välkomna, att snacka om allt från vintercykel med alla dess kläder och prylar till teknikträning och att våga börja cykla.”

Cyklapodden

Av: Pierre Henriksson, Cykla.se
Beskrivning: ”Cyklapodden är intervjupodden om cykling och motion, som ska inspirera folk att båda cykla och motionera samt ge alla Vätternrundancyklister de tips de behöver inför sommarens utmaning.”

CykelwebbenPodden

Av: Daniel Rytz och Niclas Haslum, Cykelwebben
Beskrivning: ”I Cykelwebbenpodden pratar vi (Daniel Rytz & Niclas Haslum) om det mesta som har med cykling att göra. Tyngdpunkten ligger närmast hjärtat, vid landsvägscykling. Men vi kommer göra nedslag i allt möjligt. Nytt avsnitt varannan vecka.”

Cykelradion.se

Av: Anders Adamson & Tomas Jennebo
Beskrivning: ”Tillsammans håller vi koll på såväl vardagscyklingen som proffscirkusen. Vi träffar stadsplanerare och långfärdscyklister, besöker cykelmässor och motionsevenemang. Dessutom lägger vi ner nästan ohälsosamt mycket tid på att försöka ta reda på allt som sägs och skrivs om cykling runt om i världen. Förutom att vi cyklar själva. Själva idén med cykelradion är att den cykelintresserade alltid ska kunna hitta något som är nyttigt, intressant och spännande. Samt underhållande så klart. Ungefär som cykling i stort alltså.”

Cyklistpodden

Av: Katja Fëdorova och Anna Lindén
Beskrivning: ”Cyklistpodden är en svensk podcast av och med cyklister på alla nivåer. Vi som gör podden är passionerade cyklister Katja Fëdorova och Anna Lindén med flera cykelvänner från när och fjärran. Vi pratar cykel, cykling och cyklister både utifrån sporten och utifrån det personliga perspektivet. Humor varvas med allvar, precis som asfalten varvas med grus och stig och gamla synder med aktuella händelser. Vi lovar inte ett avsnitt i veckan – men vi lovar att du blir cykelsugen efter varje lyssning!”