Artikel

Orienterare visar vägen i Hammarsundet

2016-09-29

Historiken är lång. Både för klubben i sig och relationen till Vätternrundan.
Att som cyklist möta MAIF OL-medlemmar i Hammarsundet har blivit en tradition. 
– Det absolut roligaste är alla möten med cyklisterna, säger Thomas Svensson, ordförande i Motala AIF OrienteringsLag.

Redan under Vätternrundanpremiären 1966 var orienterarna en del av organisationen. Mycket beroende på att Lennart Brask, som utsågs till cykelloppets första ordförande, hade rötter i sporten. Och sedan dess har sektionen fortsatt att vara behjälplig under cykelveckan.
– Inom orientering hjälper man till med sådana här saker, säger Thomas.

Thomas Svensson har varit engagerad i klubben sedan mitten av 1970-talet. Men dess anor sträcker sig tillbaka längre än så. Orienteringslöpning har varit en sektion i flersektionsföreningen Motala AIF ända sedan år 1927. Men redan ett par år tidigare hade sporten introducerats i klubben, då det på ett höstmöte klubbades igenom att man skulle arrangera en tävling. Sex man sprang den sex kilometer långa banan som innehöll två kontroller.

Nu för tiden arrangerar man större tävlingar. Bland annat hade klubben ett stort ansvar när O-ringen gick i de östgötska skogarna 2007. I år är det distriktsmästerskap som gäller – i stafett och medeldistans. När det gäller tävlandet för egen del siktar klubben på bredd snarare än elit.
– Vi är en liten förening i sammanhanget. Ska man bedriva elitverksamhet inom orientering idag måste man i stort sett finnas i en universitetsstad. Detta då de flesta orienterare skaffar sig eftergymnasial utbildning och dessa finns som regel just i universitetsstäderna.
– Vi har en lite annan profil, där vi jobbar mycket mot familjer och ungdomar, säger Thomas Svensson, som upplever att det finns ett stort intresse bland folk att börja orientera.
– Rekryteringen är bra. Många är intresserade av att röra på sig i skogen – ja, röra på sig överlag. Så vi har bra tillströmning, både av ungdomar och vuxna.

Då de stora skogarna lyser med sin frånvaro runt Motalas innerstad vistas MAIF OL i stadens sydvästra del – närmare bestämt i fritidsområdet Fålehagen, där klubbstugan finns.
– Där i närskogen bedriver vi mycket av träningen. Vi äldre medlemmar brukar däremot oftast hålla till lite mer norrut, så det blir en del åkande, säger Thomas Svensson.

MAIF OL har omkring 160–170 medlemmar och många av dem engagerar sig i klubbens uppdrag under Vätternrundan. Uppdraget som dels består av allt runtomkring depån i Hammarsundet, dels tar de hand om förrådet där allt material förvaras.
– Tillsammans gör vi ungefär 2 800 manstimmar per år, med det som hör Vätternrundan till, och slår man ut det på våra medlemmar blir det en del. Men det är inga problem att få folk att ställa upp, snarare tvärtom. De flesta kommer tillbaka varje år för att det är så kul, säger Thomas Svensson.

Sedan sticker inte ordföranden under stol med att insatsen även tryggar ekonomin i klubben.
– Det betyder mycket. Vi är priviligierade på det sättet att vi inte behöver sälja lotter eller annat för att få ekonomin att gå ihop, säger han.

Samtidigt ingår klubben i MAIF-alliansen som arrangerar Vätternrundan, vilket gör att den även får del av överskottet från arrangemanget.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Micke Fransson & Motala AIF OL


Motala AIF OrienteringsLag

Bildad: 1927.
Antal medlemmar: 160–170.
Gör på Vätternrundan: Sköter depån i Hammarsundet samt förrådet med allt material.