Artikel

NocOut.se – den nya tidens idrottsförening

2017-04-12

Det svenska föreningslivet ser inte ut som förr.
NocOut.se är en av alla nya idrottsföreningar ute i landet. Den Linköpingsbaserade föreningen har snabbt blivit populär och har nu över 1 000 medlemmar.
– I dag träffas man inte i en klubbstuga. Vi använder sociala medier som en hubb för att knyta samman människor, säger Anders Widelius, vice ordförande.

Det var när ett kompisgäng från Linköping skulle göra klassikern för snart tio år sedan som idén om klubben tog sin början. För att på ett lätt sätt hålla kontakten, skapa träningstillfällen och utveckla sin träning skapade de NocOut.se, som, enligt klubben själv, är ”en kombination av ett socialt nätverk och seriös träningsgemenskap för aktiva idrottare”.

Ryktet om klubben spred sig snabbt och allt fler medlemmar sökte sig dit. Nu räknar de till omkring 1 000 medlemmar, en siffra som bara fortsätter att öka. Mycket tack vare den kravlösa tillvaron och den väkomnande atmosfären, tror Anders Widelius.
– Vi är ingen klubb med krav och måsten från förr om hur saker och ting ska vara. Det här är i stället klubben som välkomnar alla motionärer, oavsett om du har som mål att bli – eller redan är – en del av Sverige-eliten eller om du mest tränar för att må bra och ha roligt. Det är definitivt inte tiden eller hastigheten som är det viktigaste, utan att man deltar, säger han.

NocOut.se riktar sig till alla typer av konditionsidrottare. Klubben erbjuder ledarledda träningar i såväl löpning som triathlon och har gemensamma cykelpass varje helg under säsong. Pass som stundtals lockar över 100 cyklister i flera olika grupper att ge sig ut på de östgötska vägarna. Dessutom arrangeras mekarkvällar och andra former av aktiviteter. Med hemsidan och Facebooksidan som huvudsakliga kommunikationskanaler.
Mia Gröndahl är ansvarig för cykelsektionen och märker av ett väldigt engagemang bland medlemmarna.
– Det finns ett stort intresse för att hitta på olika saker. Det läggs upp bra träningspass, vi hittar och hjälper nybörjare, cyklar mycket klungkörning och har ett stort säkerhetstänk i allt vi gör, säger hon.

Det stora målet för cykelsektionen varje år är Vätternrundan och dess olika lopp.
– I och med att vi har så nära till Motala är det stort tryck på platserna. I Vättternrundan har vi under de senaste åren haft ett eget startled enbart för våra medlemmar. Men vi har också märkt ett ökat intresse för såväl Tjejvättern som Halvvättern och det är kul att se hur de loppen har vuxit. För många är det en lagom utmaning. Det är också något som har gjort att vi har fått nya medlemmar, säger Mia Gröndahl.

Majoriteten av medlemmarna bor i Linköping, och det är i den östgötska residensstaden klubben håller sina flesta evenemang. Men det är inte omöjligt att NocOut.se dyker upp på fler ställen i landet framöver.
– Vi har anpassat klubben kontinuerligt under hela den här resan och jobbar hela tiden stenhårt för att kunna erbjuda nya pass och andra event. Vi har ingen aktiv strategi att växa utanför Linköping, men om vi hittar rätt förutsättningar är det inte omöjligt, säger Anders Widelius.
– Men framför allt vill vi hälsa alla som ska cykla Halv- och Tjejvättern att de gärna får komma och cykla med oss. Under början av april har vi flera specialpass som är inriktade på de som är nya på cykelsadeln och vill ha tips och råd.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Oliver Wettergren, Andreas Fröberg


IK NocOut.se

Grundades: 2009, i Linköping, av bland andra den nuvarande ordföranden Martin Drotz.
Antal aktiva medlemmar: Cirka 1 000.
Sektioner: Cykling, löpning, triathlon, swimrun, simning och längdskidåkning.
Utmärkelser: 2017 utsågs IK NocOut.se till ”Sveriges bästa löparklubb” av tidningen Springs läsare.


läs mer …

Läs mer på www.nocout.se.