Pionjär som funktionär. Mats Åkesson har jobbat på samtliga rundor sedan den allra första 1966.
Artikel

Mats har gjort alla rundor – som funktionär

2017-06-17

När den allra första Vätternrundan genomfördes 1966 var Mats Åkesson med och hjälpte sin pappa Åke.
Sedan dess har Mats varit med varje år och varit en av arrangemangets funktionärer.
– Det bästa är alla glada och positiva människor. Det är som ett gift att få vara med och jobba under Vätternrundan, säger Mats.

Knut Åkesson är en av legendarerna i den kvartett som drog i gång Vätternrundan. Historien är väl känd. Det började som ett litet ”hobbyprojekt” i liten skala och har med åren utvecklats till världens största cykelmotionslopp. Imponerande på alla sätt.
– Visst är det häftigt att man var med på det första mötet hemma i köket när pappa och de andra gubbarna planerade Vätternrundan. Då var det självklart ingen som förstod hur stort det skulle bli.
Genom åren har Mats haft en rad olika funktioner och uppgifter under Vätternrundan. På 90-talet var han dessutom kanslichef och jobbade heltid med Vätternrunda

Även om cykling är en älskad sport så är det inte förstavalet för Mats, berättar han:
– Skridskor har varit min sport genom alla år. Därför var det fantastiskt roligt att få träffa vår olympiske mästare Tomas Gustafson, som cyklade loppet i år.
– Jag pratade med Tomas innan loppet och han sa då att han siktade på åtta timmar. Nu tittade jag på hans tid, den blev 7.59.57. Imponerande!