Karen Ljungman, som ska göra sin 21:a klassiker.
Karen Ljungman, som ska göra sin 21:a klassiker.
Karen Ljungman, som ska göra sin 21:a klassiker.
Artikel

Karen möter solen i Ödeshög

2018-03-08

I söndags tog hon sig i mål i Vasaloppet. Nu har Karen Ljungman, 72, genomfört En Svensk Klassiker 20 gånger. I juni börjar resan mot den 21:a.
– Så länge jag klarar av att träna kommer jag att fortsätta. Men jag har inte sagt att jag ska göra ett visst antal, säger hon.

Egentligen är Karen Ljungman löpare i grunden. Hon var med 1984 när Tjejmilen drog i gång och fastnade direkt för motionsformen. Sedan dess har det bland annat blivit 27 maraton och så klart en hel del starter i Lidingöloppet.
– Jag gör inga jättebra tider. Tidigare har jag sprungit på runt tre timmar, nu är jag nöjd så länge det är under fyra timmar. Det är samma med Vätternrundan. Det tar mellan 13 och 16 timmar, någon gång till och med 17 timmar, säger hon.

Det där 17-timmarsloppet var dock en engångsföreteelse. Under sina första rundor cyklade Karen nämligen med en väninna som ville stanna på varje depå. Den taktiken har Karen skippat sedan länge och damcykeln med cykelkorg är exempelvis utbytt mot en hybridcykel.
– En gång när vi cyklade tillsammans hörde vi någon bakom oss som ville se vad det var för damer som låg och drog så bra där framme. Det visade sig vara några uppifrån Norrland som var granne med en farbror till min kompis. Hon hittade alltid någon hon hade anknytning till, var vi än var. Det var jätteroligt.

Efter den första Tjejmilen 1986 dröjde det fram till 1995 innan Karen hoppade på cykling och Vätternrundan. Därefter har hon genomfört loppet 22 gånger.
Att det även blev cykling är inte särskilt konstigt. Löpningen ledde henne in på skidåkning och skidåkningen ledde henne in på En Svensk Klassiker. Karen var visserligen ingen tvättäkta nybörjare 1995 – Hallandsloppet fanns redan på meritlistan – men några längre lopp hade hon inte cyklat.

I dag är det annorlunda.
– Jag och min mans kompis Bo brukar ta Ringsjön runt som uppladdning och sedan har jag cyklat några Bjärerundor och Motions 6-dagars. Där är det några rätt så branta backar och så länge vi klarar av att cykla uppför dem säger vi att vi kan kalla oss för cyklister, säger Karen.

Hennes man Thomas Ljungman var med under den allra första Vätternrundan tillsammans med cykelkompisen Bo Jönsson. De senaste tio åren har Karen åkt till Motala tillsammans med Bo, som endast har missat två Vätternrundor, och han brukar tjata på Karen att hon ska bli medlem i Vätternrundans veteranklubb. Då krävs det att hon lyckas slutföra Vätternrundan tre gånger till.
– I så fall måste jag hålla på till jag är 75 och sedan ett år till för att få ha de fina kläderna på mig, säger Karen och fortsätter:
– Jag vill inte sätta något mål eftersom det så lätt kan hända något. Jag vill fortsätta så länge som jag mår bra och kan njuta av det så som jag gör nu.

Hon tränar ungefär tre dagar i veckan och nu till våren är det mest cykling plus några löppass som gäller. Ett par längre cykelrundor brukar hon även få in i kalendern. Som de cirka åtta milen, enkel resa, till väninnan i Burseryd för en fika.
För Karen Ljungman handlar det om ren och skär njutning.
– Det är en tillfredsställelse att cykla, springa och åka skidor ute i naturen – och att kroppen klarar av det. Under loppen handlar det också om gemenskapen. Många av deltagarna känner man igen år efter år, säger hon.

Karen är anmäld till Vätternrundan även i år och har efter alla lopp byggt upp sina alldeles egna rutiner.
– Jag brukar starta klockan två på natten för då får man möjlighet att sova några timmar före. Jag tycker att det är optimalt – även om det ibland blir tidigare, ibland senare – för då möter man solen i Ödeshög och det är så fint.

Text: Johan Larsson
Foto: Anders Andersson


Karen Ljungman

Ålder: Fyller 73 i mars.
Bor: Halmstad.
Yrke: Pensionär.
Klubb: Halmstad Garnisons IF.
Intressen: Familjen, trädgård, natur, sjunga i kör och att träna för att må bra.


Minnet

”Ett av mina vackraste minnen från Vätternrundan var när jag kom på morgonen, nära Ölmstad. I en hage och alldeles upp till vägen står en ko som precis har kalvat.  Den lilla kalven reser sig och tar sina första stapplande steg. En underbar syn, särskilt som jag är född på landet och har sett en hel
del nyfödda djur.”


Vill du se mer av Karen Ljungman, så kan du titta in Stephans Klassiker på SVT play, där Karen dyker upp i avsnitt 6.  Något Stephan också berättade om när han gästade premiäravsnittet av  Cyklapodden i höstas.