Cykling utan ålder är ett ideellt initiativ som låter äldre komma ut och njuta av omgivningen. Sedan starten i Danmark 2012 har konceptet spridits till ett 40-tal länder.
Vid ett par tillfällen har Cykling utan ålder stuckit ut på gruppcykling för att njuta av stad och natur.
Göran Albjär är en av pådrivarna till Cykling utan ålder i Sverige.
Artikel

Ideellt projekt får äldre att njuta av cykling

2018-11-28

Ingen ska gå miste om friheten som cykeln erbjuder, oavsett hur gammal man är. Genom volontärprojektet Cykling utan ålder får äldre uppleva stad och natur.
    – I stort sett alla som har testat tycker om det. Cyklandet gör att de äldre blir pigga och glada, säger Göran Albjär, som sitter i föreningsstyrelsen.

 Ole Kassow från Danmark cyklade förbi ett ålderdomshem varje dag på vägen till jobbet. På en parkbänk satt en äldre herre och Ole funderade för sig själv: ”Hur kul kan det vara att bara sitta där? Kanske hade mannen cyklat mycket i sina dar eller har minnen som han vill berätta om?”
    – Ole tog med mannen på en cykeltur och så småningom ville fler från ålderdomshemmet följa med för att uppleva allt en cykeltur kan medföra. Han tog kontakt med staden som gillade idén och de i sin tur köpte in Christianiacyklar med säten fram. Och så projektet var i gång, säger Göran Albjär.

Cykling utan ålder har sedan den första cykelturen, 2012, spridit sig runtom i världen. Ett 40-tal länder har anslutit sig, däribland Sverige.
    – Det kom till Sverige 2015 genom min son som hade läst om det i tidningen. Han tog kontakt med Malmö stad och de köpte idén. De beställde fem cyklar omgående och efter ett tag började han tjata på att jag skulle starta upp det i Uppsala där jag bor, säger Göran och fortsätter:
– Nu finns projektet i 13 kommuner i Sverige, det bara växer och växer.

Det hela går ut på att frivilliga piloter skjutsar runt de äldre så att de får känna vinden i håret. I stället för att sitta instängda i ett litet rum får de intryck av omgivningen, höra fåglar kvittra och känna dofterna utomhus.
    – I stort sett alla som har testat tycker om det. Vi gjorde en undersökning som visar att cyklandet gör att de äldre blir pigga och glada. Personal på ålderdomshem ser förändringen hos folk. Någon har till och med minskat på medicineringen.

Vad får man ut av att vara med som pilot?
– De som cyklar tycker att det är kul. De kan ta lärdom av de äldre som ofta är roliga att lyssna på. Många ungdomar i dag träffar väldigt sällan äldre, det här är en chans för dem att göra det, säger Göran Albjär.

I mars 2019 kommer föreningen att hålla en konferens i Uppsala tillsammans med kommunen och Röda Korset, som också är med och bidrar i projektet. Dit är alla välkomna för att lära sig mer, berättar Göran.
    – Det blir en introduktion för de som är intresserade. Vi i föreningen vill sprida projektet till så många som möjligt. Att vi har gått ihop med Röda Korset är jättebra. Detta ligger helt i deras verksamhetslinje.
– Vi försöker också att samla in pengar från olika håll. Kommuner som inte har råd att köpa in cyklar kanske på sikt kan få subventionerade cyklar.

Text: Johan Fransson
Foto: Sandra Høj, privat


 Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer (piloter) tar med äldre på cykelturer i staden eller i naturen. Cyklarna är utrustade med säten framtill för att personerna ska få frisk luft och kunna uppleva omgivningen. Idén kommer från Danmark och finns numera i ett 40-tal länder.
På webbsajten www.cyklingutanalder.se går det att läsa mer om projektet.