Artikel

Här är loppen du inte får missa 2018

2018-01-24

I Sverige är vi bortskämda med motionslopp på cykel. Över hela landet samlas cyklister för att ta sig an snåriga skogsstigar och branta stigningar. Cykla.se har samlat en lista på ett axplock av lopp du kan uppleva på din hoj. I Cyklas eventkalender hittar du ännu fler lopp. Och saknas ditt lopp – registrera det här!

 Kinnekullatrampet, lvg     21 april – 110 km, 55 km, 27 km

I slutet av april är vintern förhoppningsvis över och det är dags att sätta sig på sadeln igen. Två månader kvar till Vätternrundan och hög tid att trampa igång benen. Loppet finns i tre olika distanser och arrangeras av CK U6 – Cykel.

Göteborgsgirot, lvg              5 maj – 140 km

Upptäck Göteborg på cykeln. Loppets start och mål sker på Heden i centrala Göteborg. Ute på vägarna får du uppleva vackra vyer i samtliga stadsdelar. Giro Cycle Club står som arrangör.

Lidingöloppet, mtb              5 maj – 23 km, 63 km

Stockholms största MTB-lopp. Fungerar som seedningslopp till Cykelvasan och cyklas i skärgårdsnära natur, bara ett stenkast från centrala Stockholm. Det utlovas slingrande stigar, tuffa backar och allmänt härlig cykling i närhet av hav.

Billingeracet, mtb                  12 maj – 79 km, 37 km

Berget Billingen har tagit slut på många såväl löpare som cyklister genom åren. Loppet inleds med en klättring. Den härliga utsikten över Skövde ger kraft att orka hela vägen runt. Organisationen bakom är Skövde CK.

Vänern Runt, lvg                    25-27 maj – 580 km

I slutet av maj ska Sveriges största sjö rundas för 47:e gången av deltagarna i Vänern Runt. Det är 580 kilometer som ska avverkas på sadeln, men inte i ett svep. Loppet är fördelat på tre dagar och i anmälningsavgiften ingår övernattning och mat. Mycket mat, hälsar Örebrocyklisterna, som arrangerar loppet.

Västkusten Runt, lvg           26 maj – 160 km

Vätternrundan närmar sig med stormsteg. Drygt halva distansen cyklar du bäst runt Västkusten. En härlig upplevelse med utmanande backar längs med hela loppet. Arrangeras av Hisingens CK.

Långa Lugnet, mtb                 27 maj – 62 km, 42 km, 28 km

Vid klassiska Lugnet Skidstadion bjuds det på mtb-åkning i tre distanser. Härlig arenakänsla, höjdmeter och handbyggda stigar ger en häftig upplevelse i dalaskogarna. Falu CK arrangerar.

Siljan Runt, lvg                         2 juni – 160 km, 120 km, 70 km

På prisbordet väntar dalahästar för deltagarna i det natursköna motionsloppet Siljan Runt, med start och mål på Sollerön – ön mitt i Siljan. En populär genomkörare inför Vätternrundan.

Fjällturen, mtb                          1 juli – 70 km

Ännu mer mountainbike, ännu längre upp i landet. Loppet i Funäsdalen fungerar som seedningslopp till Cykelvasan och cyklas i vacker fjällterräng med cirka 1 500 höjdmeter. Funäsdalen IF är arrangörer.

Cykelvasan, mtb                     11 aug – 90 km

I augusti är det dåligt med snö. Tur är väl då att cykeln finns. Traditionella Vasaloppet på cykel. Start i Sälen och målgång i Mora. Loppet bjuder på alla typer av underlag och ses som en stor utmaning. Vasaloppsföreningen Sälen-Mora arrangerar.

Tre Slott, lvg                                18 aug – 104 km, 63 km, 40 km

Start och målgång i småbåtshamnen i Ystad. Precis som namnet ger en vink om passerar du ett antal slott på vägen. Motionsloppet arrangeras av IK Vinco Cykel.

Gotland 360, lvg                       8-9 sep – 360 km, 270 km, 250 km, 180 km

Hösten närmar sig, men vad gör väl det. Långdistanslopp över två dagar med en extradag på Fårö den 7 september. Loppet bjuder inte på särskilt många backar, men oroa dig inte. Motvinden räcker gott och väl som utmaning. Det är organisationen Gotland 360 som bjuder in till vårt sista tips på listan.


Glöm inte…

Vätternrundan bjuder i sedvanlig ordning in till cykelfest i Motala. Se till att boka in datumen i din kalender redan nu!

  • MTB-Vättern                                       8 juni              25/50 km
  • Tjejvättern                                            9 juni             100 km
  • Halvvättern                                       10 juni             150 km
  • Vätternrundan 100 km               10 juni             100 km
  • Minivättern                                        11 juni             1,3/2,7 km
  • Retrovättern                                     14 juni
  • Vättern GP                                         14 juni              1 km/varv
  • Vätternrundan                                 15-16 juni      300 km

Saknas ditt lopp i eventkalendern? Registrera det här!

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock