19 mils cykling längs Göta kanal
Kanalnära cykelvägar
Roger Altsäter, vd Göta kanal
Artikel

Grattis! – 30 mils cykling i present

2018-05-09

Vad ger man sin kompis i 50-årspresent? Varför inte en startplats i Vätternrundan, tänkte kompisarna till Roger Altsäter, vd på Göta kanal.
– Hade inte mina vänner anmält mig hade jag nog aldrig kommit på tanken att cykla, säger han.

Det är utan någon vidare cykelerfarenhet Roger Altsäter åker till Motala i sommar för att cykla Vätternrundan. Däremot har han en bakgrund som elitidrottare inom brottning där han har tävlat på landslagsnivå.
– Jag har väl alltid hållit i gång och varit aktiv, men det här blir en utmaning. Jag kan konstatera att 30 mil är långt. Väldigt långt. Det har jag respekt för, säger han.
– Vi är tio personer som ska cykla tillsammans och jag är säker på att det ska bli kul. Visst kan det bli slitigt, men då får jag nog nytta av min idrottsbakgrund genom att visa lite pannben.

Startplatsen, en 50-årspresent från kära vänner, är någonting han efter några träningsrundor ser fram emot.
– Det är mycket roligare att cykla än vad jag trodde att det skulle vara. Senast i går cyklade jag 85 kilometer och det kändes bra. Jag har fått låna en cykel från Vätternrundan, en Bianchi någonting, och den är väldigt skön måste jag säga.

När Cykla.se når Roger har han i sin roll som vd på Göta kanal precis invigt den nya kajen i Sjötorp. Det betyder att den 187:e Göta kanal-säsongen kan starta, vilket för många innebär cykling.
– Det är jättevanligt att folk cyklar längs med kanalen. Det passar alla, kanske främst nöjesåkare och motionärer som vill stanna för fika på vägen.
– Det är en väldigt fin slinga och ganska långt för de som väljer att cykla hela vägen (19 mil). Beroende på vad du är ute efter har sträckorna längs vägen olika karaktärer, och alla har sin charm. Det finns något för alla, säger Roger.

En cykelsemester längs Göta kanal innebär naturupplevelser av hög klass, menar Roger. Nyligen lanserades en ny destinationsguide, vilken ska fungera som ett verktyg för att hitta till alla de upplevelser som byar och städer längs kanalen bjuder in till.
– Till en början har vi gett ut en beta-version där folk kan komma med synpunkter. Det är ett samverkansprojekt där vi i slutändan vill göra den så användarvänlig som möjligt.
– Destinationsguiden visar bland annat var de stora passagerarbåtarna befinner sig. Att titta på dem är en stor attraktion för folk som tar sig hit.

 

Text: Johan Fransson
Foto: Göta Kanal