Artikel

Gott om udda cykelsporter i världen

Landsväg, MTB, cyclocross, velodrom och trial hör till de vanligaste. Men det finns gott om andra udda cykelsporter. Här nedan listar vi ett antal ovanliga varianter som utövas runt om i världen. 


Enhjulshockey

Internationellt förbund: International Unicycling Federation (IUF).

Världsmästerskap: World Unicycling Convention and Championships, Unicon. Första gången 1984, arrangeras vartannat år.

Tillvägagångssätt: Liknar inlinehockey, men utövarna sitter på en enhjuling. Fem spelare per lag, ingen målvakt. Godkända ishockeyklubbor är tillåtna och vanligtvis används en tennisboll eller street hockey-boll. Planen är 35-45 meter lång, 20 till 25 meter bred. Väggen fungerar som sarg och hörnen är avfasade eller rundade. Målen, som går att runda, är som innebandymål.

Populär i: Australien, Tyskland och Schweiz.


Draghundssport

Internationellt förbund: International F-ederation of Sleddog Sports (IFSS).

Nationellt förbund: Svenska Draghundssportförbundet.

Världsmästerskap: IFSS Dryland World Championship. Första 2003, från 2005 vartannat år.

Tillvägagångssätt: Bike är en av fyra grenar inom barmarksstilen. Hunden är fäst till föraren via ett midjebälte med öppen krok, eller till cykeln. Övriga grenar är linlöpning, spark-cykel och hjulfordon. Distanserna är ofta 3–5 km, även stafett, och uppdelat i herr- och damklasser.

Populär i: Kanada, Tyskland, Italien och Sverige.


Cykelboll

Internationellt förbund: Union Cycliste
Internationale, (UCI).

Världsmästerskap: UCI Indoor Cycling World Championship. Första mästerskapet 1929 eller 1930 (beroende på källa). Arrangeras varje år sedan 1956.

Tillvägagångssätt: Sporten liknar fotboll, fast den spelas på specialcyklar med två deltagare i varje lag. Spelarna är både utespelare och målvakter. Bollen får spelas med hjulen eller kroppen. Frispark och straff kan utdelas. Tävlingar endast för manliga deltagare. Tävlingar genomförs inomhus på trägolv, 9×12 eller 11×14 meter.

Populär i: Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Japan, Ryssland och Schweiz.

Text: Johan Larsson
Foto: Shutterstock


Cykelpolo

Cykelpolo är en annan udda cykelsport. I den här artikeln kan läsa om när Simona Bava och hennes kompisar startade upp ett lag i Stockholm.

2018-02-06