Artikel

Gott om udda cykelsporter i världen

2018-02-06

Landsväg, MTB, cyclocross, velodrom och trial hör till de vanligaste. Men det finns gott om andra udda cykelsporter. Här nedan listar vi ett antal ovanliga varianter som utövas runt om i världen. 


Enhjulshockey

Internationellt förbund: International Unicycling Federation (IUF).

Världsmästerskap: World Unicycling Convention and Championships, Unicon. Första gången 1984, arrangeras vartannat år.

Tillvägagångssätt: Liknar inlinehockey, men utövarna sitter på en enhjuling. Fem spelare per lag, ingen målvakt. Godkända ishockeyklubbor är tillåtna och vanligtvis används en tennisboll eller street hockey-boll. Planen är 35-45 meter lång, 20 till 25 meter bred. Väggen fungerar som sarg och hörnen är avfasade eller rundade. Målen, som går att runda, är som innebandymål.

Populär i: Australien, Tyskland och Schweiz.


Draghundssport

Internationellt förbund: International F-ederation of Sleddog Sports (IFSS).

Nationellt förbund: Svenska Draghundssportförbundet.

Världsmästerskap: IFSS Dryland World Championship. Första 2003, från 2005 vartannat år.

Tillvägagångssätt: Bike är en av fyra grenar inom barmarksstilen. Hunden är fäst till föraren via ett midjebälte med öppen krok, eller till cykeln. Övriga grenar är linlöpning, spark-cykel och hjulfordon. Distanserna är ofta 3–5 km, även stafett, och uppdelat i herr- och damklasser.

Populär i: Kanada, Tyskland, Italien och Sverige.


Cykelboll

Internationellt förbund: Union Cycliste
Internationale, (UCI).

Världsmästerskap: UCI Indoor Cycling World Championship. Första mästerskapet 1929 eller 1930 (beroende på källa). Arrangeras varje år sedan 1956.

Tillvägagångssätt: Sporten liknar fotboll, fast den spelas på specialcyklar med två deltagare i varje lag. Spelarna är både utespelare och målvakter. Bollen får spelas med hjulen eller kroppen. Frispark och straff kan utdelas. Tävlingar endast för manliga deltagare. Tävlingar genomförs inomhus på trägolv, 9×12 eller 11×14 meter.

Populär i: Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Japan, Ryssland och Schweiz.

Text: Johan Larsson
Foto: Shutterstock


Cykelpolo

Cykelpolo är en annan udda cykelsport. I den här artikeln kan läsa om när Simona Bava och hennes kompisar startade upp ett lag i Stockholm.