Boxaren Frida Wallberg med sin cykel.
Boxaren Frida Wallberg med sin cykel.
Artikel

Frida Wallberg: “Cyklingen är min medicin”

2017-05-02

I reportageserien Jag och min cykel möter vi kända personer som berättar om sin relation till sin cykel och cykling i allmänhet. Den här gången har turen kommit till boxaren Frida Wallberg.


I juni 2013 svävade Frida Wallberg mellan liv och död. Hon skulle försvara sin WBC-titel på hemmaplan, men blev knockad av Diana Prazak från Australien. Wallberg tvingades till akut operation, överlevde, men hjärnblödningen förföljer henne ännu i dag. Sakta men säkert gör hon framsteg, men någon comeback i boxningsringen lär det inte bli. I fjol släpptes Frida Wallbergs självbiografi ”Alltid lite till: om att slåss för sitt liv”. En bok som skildrar hennes uppväxt, karriär och om resan till ett normalt liv igen.


Ålder: 33.

Bor: Halmstad.

Familj: Pojkvännen Emil Jönsson samt barnen Nellie och Luna.

Cykel: ”Jag har alltid varit förtjust i Meridas mountainbikecyklar. När jag var 18 år, och köpte min första dyrare cykel, var det en Merida. Sedan dess har jag hållit fast vid det märket. Jag blev dessutom sponsrad av företaget när jag ställde upp i Cykelvasan 2014 och fick en sprillans ny mountainbike av dem.”

Mitt favoritcykelställe: ”När jag åker till hemstaden Åtvidaberg passar jag på att ge mig ut på cykelturer. Det finns en mängd grusvägar och längs vägen passerar man flera sjöar. Att åka i den miljön är fantastisk och jag kan koppla bort vardagsstressen.”

Cykelminne: ”Det är när jag cyklade de nio milen mellan Sälen och Mora. Inför loppet hade jag extrem huvudvärk, och tvivlade på om jag skulle klara det. Men jag krigade på och kände mig väldigt stark. Jag är nöjd med att ha kommit i mål på under 3.30 och kan ärligt säga att jag fick mersmak. Förhoppningsvis blir det fler starter i framtiden.”

Relation till cykling: ”För mig är det en frihet. Som barn kunde jag och en kompis cykla hela dagarna och stanna till vid sjöar för att bada. Cyklingen var också ett bra komplement till boxningsträningen. Efter den tuffa skadan har jag haft möjlighet att cykla desto mer och det har blivit något av min medicin. Det finns faktiskt inte mycket som slår en cykeltur ute i naturen. Det är väldigt rofyllt och jag älskar de stunderna.”

Text: Freddy Berg
Foto: Anders Andersson