Under Vätternrundan kan du följa cyklisterna via appen RaceONE.
Artikel

Följ cyklisterna via RaceONE

2018-06-09

Även i år kan du att kunna följa alla deltagare under Cykelveckan i appen RaceONE.
En nyhet för i år är att resultatet estimeras under loppet så att man kan se var cyklisterna förväntas vara längs banan.

Idén kom för ett par år sedan när en av grundarna, Marlene Sjöberg, tyckte att det både var svårt att hitta detaljerad statistik om deltagare under olika motionslopp. Både för publiken och deltagarna.

För två år sedan var RaceONE med som ett test under Cykelveckans första helg, men det var först i fjol som tekniken kördes fullt under Vätternrundans lopp.
Då hade RaceONE kopplat ihop appen med den officiella tidsregistreringen och blev ett komplement till sms-tjänsten som har funnits tidigare. Tanken med appen är att använda gps-funktionen för att kunna se var deltagarna befinner sig. Det innebär att man numera kan följa vem som helst, även sådana som inte har mobiltelefon med sig eller har registrerat sig i appen.

Men för den som vill dela med sig av ytterligare information finns en live-trackingfunktion. Där finns en kartfunktion och man kan få detaljerad loppinformation, förväntade tider och höjdprofiler.

Det finns också möjlighet att jämföra olika deltagare samt en chattfunktion där publiken kan heja på sina favoriter och deltagaren kan förmedla sina känslor under loppet.

Till i år har också en estimeringsfunktion lagts till vilket gör att appen visar var cyklisterna förväntas vara längs banan. Dessutom kan man som publik numera också lägga in filmer från loppen i appen och koppla det till enskilda deltagare.

Hur mycket batteri drar appen?

– Inte särskilt mycket alls, om man endast har gps-funktionen i gång. Har man en hyggligt fräsch telefon räknar vi med att det håller omkring tolv timmar. Har man en sämre telefon eller har tänkt att vara ute längre än så, kan det vara bra att ha ett batteripack med sig, säger Per Stridh, en av grundarna till RaceONE.

Och datatrafik?

– Likadant där. Själva trackingen drar nästan ingen data alls. Då är hela rundan som att ladda ner ett mejl. Men tar man fram appen under loppet och laddar ner kartor eller liknande så är det som att surfa vanligt.


Kostnad

Under Vätternrundans lopp kostar det 30 kronor per lopp och då kan du följa hur många cyklister som helst.