Från och med i år kommer Erikshjälpen att hjälpa till att distribuera vidare överskottet av maten under Cykelveckan.
Joakim Ragnar, platschef Erikshjälpen i Motala.
Artikel

Erikshjälpen tar hand om den överblivna maten

2018-06-13

Med hjälp av ett nytt samarbete med Erikshjälpen ska den överblivna maten från Cykelveckan tas tillvara på.
– Det känns rätt för oss att hjälpa till och se till att vidarebefordra överskottet till de som behöver det, säger Joakim Ragnar på Erikshjälpen Motala.

Hållbarhet är ett nyckelord för Vätternrundan. Såväl ur social som ekologisk och ekonomisk synvinkel. Därför är organisationen glad över det nya samarbetet med Erikshjälpen Motala.
– Det är inte helt lätt att beräkna hur mycket mat som kommer att gå åt under Cykelveckan, så det blir ofta ett överskott. Därför känns det bra att Erikshjälpen kan hjälpa oss att distribuera det vidare, säger Sven Montelius, arrangemangschef på Vätternrundan.

Erikshjälpen öppnade sin second hand-butik i Motala så sent som i november, vilket blev organisationens 63:e butik i landet. Där säljer de skänkta kläder och prylar. Överskottet går till sociala och humanitära insatser, särskilt för barn och ungdomar, såväl i Sverige som utomlands.
– Det är många som behöver hjälp och det blir faktiskt ännu mer påtaglig på en liten ort, jämfört med en större, säger Joakim Ragnar, som är platschef i butiken i Motala.

Med tanke på etableringen i Motala, kändes det självklart att samarbeta med Vätternrundan i samband med Cykelveckan.
– Det är mycket mat som kan bli över, bananer, bullar och portionsrätter. Med våra samarbeten sedan tidigare, med bland annat Ria och kommunen, så kan vi hjälpa till att distribuera det till de som behöver.

I vanliga fall har butiken öppet tre dagar i veckan. Men under Cykelveckan står dörrarna öppna varje dag, fram till och med fredag mellan 12 och 18 samt på lördag 10–15.
– Det är roligt när det händer saker i staden, och Motala är en riktig sommarstad. I helgen ramlade det in en hel del cyklister till vår butik som jag skulle säga är den snyggaste second hand-butiken i landet.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Privat


Maten under Cykelveckan

Under Vätternrundan äts 170 000 släta bullar, 10 000 kilo bananer, 3 000 kilo saltgurka och det dricks 20 000 liter sportdryck. Men i depåerna finns mer att välja mellan för cyklisterna. Där finns saft, honungsdryck, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bullar, saltgurka och sportdryck. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat.

OBS: Siffrorna är från 2017.