Artikel

Emilia Fahlin inför VM: ”Upplagt för tuffa tävlingar”

2018-09-22

För närvarande befinner sig truppen till landsvägs-VM på plats i Innsbruck, Österrike. På söndag, den 23 september, cyklas lagtempot och det är en laddad Emilia Fahlin som Cykla.se når inför VM.
– VM är alltid en av de största höjdpunkterna på året, säger hon.

 Sverige skickar en trupp om tolv starka cyklister till VM som i år avgörs bland de österrikiska bergen runt Innsbruck. Bland dem finner vi Emilia Fahlin som kommer från en, minst sagt, lyckad säsong med flera fina pallplaceringar. Bland annat segrar i både SM och World Tour i Vårgårda.
– Det är VM som man lägger upp säsongen inför. Det kommer i slutet av året och alla vill avsluta bra, man vill vara i bästa möjliga form. Det är verkligen en speciell atmosfär, det märks att det är allvar den här veckan, säger Emilia.
– Även om jag börjar bli van vid att delta på mästerskap är det något extra att ta på sig landslagströjan. Det är en riktigt god känsla.

Landsvägs-VM kan skilja väldigt mycket från år till år. Den bergiga omgivningen kring Innsbruck kan bli tuff.
– Det är upplagt för tuffa tävlingar. Banan är inte direkt designad efter mina styrkor, jag är ingen klättrare. Kan jag hitta ett sätt att ligga steget före alla andra i tankarna kan det gå bra. Men jag vill bara göra så bra lopp som möjligt, sedan blir det vad det blir.
– Hanna Nilsson har kört väldigt bra och banan kan nog passa henne. Vi får hoppas att vi kan vara med en lång bit in i tävlingarna för att placera oss bra.

För Emilia väntar tre tävlingar under VM-veckan. Lagtempo på söndag, tempo på tisdag och avslutningsvis linje nästa lördag.
– Det är inte alltför många dagar emellan. Det kan bli tufft att återhämta sig.
– Förra året, i norska Bergen, trodde jag att jag kunde göra något bra på linjeloppet så jag satsade allt där. I år tror jag inte att jag har lika goda chanser. Så är det något år jag ska köra alla tre så är det i år.

Till nästa säsong väntar nya äventyr för Emilia. Hennes nuvarande team, Wiggle High5, lägger ned sin satsning och i början av september gjorde hon klart med ett nytt stall – FDJ Nouvelle – där hon väntas få en nyckelroll.
– Jag är väldigt förväntansfull och nöjd med hur det ser ut. Jag var sugen på en ny utmaning och att komma till en ny miljö och sedan kom beskedet om att de inte skulle vara kvar nästa år.
– Jag erbjöds något som jag tror ska passa mig bra. En kaptensroll som ger mig rutin och erfarenhet. Jag har haft den rollen nu i slutet av året och har lyckats få bra resultat. Det är ett kvitto på att det finns där i mig och nu ska jag bygga vidare på det nästa år.

Text: Johan Fransson
Foto: Niklas Wallner


Emilia Fahlin

Ålder: 29 år.
Bor: Girona, Spanien. Kommer ursprungligen från Örebro.
Familj: Mamma, pappa och två bröder.
Cyklat sedan: ”Gjorde min första tävlingssäsong när jag var tolv år, 2000”.
Intressen: ”Läsning, resor, shopping, laga mat och sova. Lite allt möjligt”.
Cykling i Girona: ”Väldigt bra miljö att träna i. Det är därför jag har blivit kvar här”.
Främsta meriter: Totalseger Gracia-Orlová, Tjeckien. Seger i World Tour i Vårgårda. Andraplats i Tour of Norway.