Artikel

Effekten av träning större än väntat

2016-12-08

Hallå där …

… Anders Hansen, som har skrivit boken Hjärnstark, där han presenterar sin forskning om hur hjärnan påverkas av träning. Vilka är dina slutsatser?

– Att alla tankemässiga processer påverkas mycket mer än vad vi tror av att vi rör på oss. Måendet naturligtvis, men även saker som koncentration, minne och kreativitet. Och anledningen till att det inte har stått så mycket om detta tidigare, om man jämför med exempelvis kosttillskott, är att det inte finns samma kommersiella vinst att visa det.

Hur kom du att tänka på det här?
– Det var flera anledningar. Jag har skrivit medicinsk forskning i många år, och följt med noga vad som har författats i ämnet under den här perioden. Man såg stora studier om hur träning påverkar hjärnan för fem–tio år sedan, men folk känner fortfarande inte till det. Samtidigt arbetar jag som psykiatriker och efter att ha jobbat med tusentals patienter har jag sett ett mönster – att de som är fysiskt aktiva återhämtar sig bättre och återfaller alltmer sällan till grundproblemet.

Vad vill du få ut av forskningen?
– Att berätta hur man kan fungera bättre. Vem vill inte ha bättre minne, eller bättre koncentration? Ett annat intressant område i dag är stress. Och där har man verkligen kunnat bevisa hur det stärker det inbyggda bromssystemet att vara fysiskt aktiv. Man tål helt enkelt stress bättre, och det gäller alla – oavsett hur svårt stressproblem man har.

Vilka personer gäller detta för?
– Det gäller alla. Forskning har kunnat visa stora positiva effekter på 80-åringar som har gått från en inaktiv till aktiv livsstil. Och för barn är det kanske ännu viktigare. Tester har visat stora skillnader på elevers resultat om man jämför de som har haft några minuters rörelse precis innan prov med de som har varit stillasittande.

Var det något som överraskade dig i forskningen?
– Att effekten var så stor på så många områden: mående, koncentration, kreativitet, minne, sömn, stresstålighet samt även personlighet och intelligens.

Hur mycket och ofta behöver man underhålla träningen för att det ska hjälpa över huvud taget?
– Det viktigaste att veta är att allt räknas, även en promenad på fem minuter. Men det man har sett är att för hjärnan så ger det max effekt att röra sig 45 minuter tre gånger i veckan.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Pressbild


Fysisk aktivitet ger mängder av hälsofördelar för hela kroppen, inte minst för din hjärna. Visste du till exempel att:

  • Hjärnan är det av kroppens organ som stärks allra mest av att du rör på dig.
  • Fysisk aktivitet gör dig mer kreativ. Forskning visar att resultaten på kreativitetstester ökar med 60 procent om testerna görs efter att du varit i rörelse.
  • Fysisk aktivitet föryngrar hjärnan och gör så att det bildas fler hjärnceller, delar av hjärnan växer och hjärnans åldrande kan bromsas med flera år.
  • Träning stärker koncentrationen även hos barn och tycks särskilt bra för koncentrationen för barn med ADHD.
  • Träning är enormt effektivt när det gäller att förbättra din tolerans mot stress och dämpa aktiviteten i kroppens stressystem.
  • Träning stärker minnet. Minnestester har visat att människor lär sig 20 procent fler glosor om de hör dem när de promenerar.
  • Träning ger så omfattande effekter på hjärnan att det faktiskt kan beskrivas som en mental uppgradering.

Anders Hansen

Anders Hansen är legitimerad läkare på Karolinska Institut och i dag verksam som överläkare i psykiatri. Han är även utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. I boken Hjärnstark skriver han om hur och varför fysisk aktivitet påverkar hjärnan.