Artikel

”Det går att hitta tid till träning”

2017-04-18

Småbarnsförälder och heltidsarbete är inte alltid en lätt ekvation. Hur ska man göra för att dessutom få in träningen i livspusslet?
– Prioritera, utnyttja transportsträckorna och träna effektivt när du väl är i gång, råder den personliga tränaren Anna Lissjanis.

Annas erfarenheter skvallrar om att hon själv har upplevt problematiken. När hennes tvillingar Junior och Jonna var ett år gamla genomförde hon klassikern – och då ska det sägas att tvillingarna dessutom har två äldre syskon.
– Det var kanske inte det allra bästa läget, men jag hade alltid drömt om klassikern och nu uppenbarade sig möjligheten. Och det gick. Så jag har lärt mig och hittat knepen, säger Anna Lissjanis.

Hon bor tillsammans med maken Jonas och de fyra barnen i Stockholm. Träningen är och har varit en stor del av hennes liv så länge hon kan minnas.
– Vi har alltid varit aktiva i min familj, oavsett om det har rört sig om att åka slalom, skridskor eller bara bära ved. I och med att jag är uppväxt på en gård i Jämtland har rörelsen ofta skett av naturen, när man har fixat på gården eller tagit hand om korna – och jag har alltid märkt att jag har mått bra av behovet av rörelse, säger Anna.

Att minska ner på antalet pass behöver inte vara negativt. 

Ju äldre hon blev desto mer kom den seriösa träningen in i bilden, även om antalet pass har minskat sedan hon blev mamma.
– Innan jag fick barn var det två pass om dagen. Nu blir det mycket mindre tid, men å andra sidan är jag betydligt starkare i dag. Jag kör kortare och intensivare pass och får även mer tid för återhämtning, så att minska ner på antal pass behöver inte vara negativt, säger hon.

Anna är utbildad personlig tränare, med fokus på träning och hälsa för familjer, och på sin blogg försöker hon inspirera läsarna till en sund livsstil utan för mycket pekpinnar och måsten. En nyckel för att uppmuntra till träning, menar hon.
– I början kan man behöva lite hjälp och en spark i baken. Ta hjälp av en kompis som verkligen drar iväg en och får in vanan. Kommer man bara i gång i början är det lätt att fastna för det, även om det kan ta veckor eller månader.

Hur ska man göra om man har svårt att sätta i gång med träningen?
– I början kanske man får tvinga sig iväg. Det handlar mycket om att unna sig det också. Som småbarns-förälder kan det kännas egoistiskt att lämna bort barnen för att träna, men det är snarare tvärtom. Det är en fördel för alla att man blir piggare och orkar mer.

Cykling är en tidskrävande sport. Hur ska man hitta tiden om man har heltidsjobb och familj?
– Det går att hitta tid. Mycket handlar om att prioritera och helt enkelt välja bort saker som man inte måste göra, som surfa på Facebook eller kolla på tv. Sedan gäller det att planera. Laga mycket mat när man väl lagar, så att det räcker i flera dagar, och varför inte lägga fram träningskläder dagen innan.
– Utnyttja också transportsträckorna så mycket som möjligt. Hoppa av bussen några stationer tidigare och spring eller cykla sista biten. Alla träningspass behöver inte heller vara en timme långa hela tiden.

Anna Lissjanis uppmanar också till samarbete, med vänner och grannar.
– Om man har barn i samma ålder kan man hjälpas åt att hämta på förskolan eller simträningen.

Hur lyckades du få till långpass på cykeln inför Vätternrundan, med tvillingar på bara ett år?
– Jag klev upp väldigt tidigt och kom hem när familjen började vakna till liv. Det var bara att ställa klockan och ut och köra. Efter ett tag blev det en rutin.

Även om hon tyckte mycket om cykling, har just den träningen fått stå vid sidan under de senaste åren. Mycket på grund av just de långa cykelpassen.
– När jag väl fick upp tekniken var det väldigt roligt. Jag älskade farten man kom upp i med en racer. För att inte tala om gemenskapen, när man var ute en dag och kunde stanna och ta en fika, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Annas tio bästa tips

1. Ge dig tid
Tänk på att du är värd träningen, för att må bra och bli en bättre förälder, partner eller kollega. Du bestämmer vad du gör av dygnets 24 timmar.

2. Prioritera
Träna i stället för att titta på tv, hänga på sociala medier eller shoppa.

3. Planera
Förbered och planera så mycket som möjligt, vad gäller mat och kläder.

4. Träna när och var du kan
Bättre med korta pass ofta, än långa sällan. Kör effektiva 30-minuterspass, varför inte på lunchen? Passa på att träna hemma eller tidigt på morgonen.

5. Utnyttja transportsträckor
Cykla eller spring vissa sträckor till jobbet.

6. Anpassa träningen
Hinner du inte tvätta håret? Välj en träningsform som inte gör dig allt för svettig.

7. Träna med barnen
Spring med barnvagnen, lämna in till gymmets barnpassning eller träna ihop när de blir äldre.

8. Våga ta hjälp
Nätverka med andra. Utnyttja dina närstående, grannar eller vänner för hämtning/lämning, så får du en stund över till träning.

9. Gör storkok
Laga hela veckans mat med ett storkok eller varför inte kolla upp de lättlagade matkassarna som finns.

10. Bara gör det!


Anna Lissjanis

Ålder: 38.
Bor: Stockholm.
Familj: Mannen Jonas 42, barnen Hugo, 11, Hampus, 9, tvillingarna Junior och Jonna, 5.
Yrke: Chefredaktör på SportHälsa och personlig tränare.
Intressen: Träning, fotografering, rita/måla, matlagning, naturupplevelser och allt möjligt ihop med familj och vänner.