Artikel

“Cykeln ska kännas som en Jens-cykel”

2017-10-12

I reportageserien Jag och min cykel möter vi kända personer som berättar om sin relation till sin cykel och cykling i allmänhet. Den här gången har turen kommit till fotbollstränaren och tv-profilen Jens Fjellström.


Jens Fjellström har levt med fotboll i hela sitt liv. Sedan 2016 är han assisterande tränare i Malmö FF, klubben han spelade för under nästan hela 1990-talet. Han har även mer än 100 matcher för Djurgårdens IF, en proffssejour i Kina och tre landskamper på sin meritlista. För den unga generationen är han nog ändå mest känd från sin tid som populär expertkommentator på C More och TV4, där han bevakade såväl allsvenskan som EM och VM.


Ålder: 50.

Bor: Malmö.

Familj: Fru, två vuxna barn.

Cykel: ”Det är en historia i sig – jag har min sons cykel och han har min. När vi bodde i Stockholm köpte jag en designcykel från BIKEID som man sätter samman själv. Jag gillade idén och allt annat är personligt anpassat i dag, så varför inte likadant med cyklar. Nu har min son som bor kvar i Stockholm tagit över den cykeln och jag har den som han hade i Malmö. Det är en 21-växlad Crescent som går bra att susa fram med. Jag behöver inte ha en ny cykel, men cykeln ska kännas som en Jens-cykel. Lite sportig och gärna med bra kvalitet.”

Mitt favoritcykelställe: ”San Francisco. Det är en stad som ska upplevas på cykel. Dels är det en väldigt cykelvänlig stad på så sätt att man får plats i trafiken, dels är det en skön utmaning med alla backar. Det var mycket upp och ner, men en jäkla fin stad. Vi har även hyrt cykel i Köpenhamn och det blir en helt annan upplevelse av staden med cykel – man kommer åt andra gator och kvarter som man inte gör annars.”

Cykelminne: ”Det fanns en enda skåning på min gymnasieskola Östra gymnasiet i Umeå. En gång när vi cyklade på vintern och det var vinterväglag gick en av mina polare omkull. Förbi cyklar skåningen och säger: ’Skaffa daj dubbadäck!’ Han var den ende som hade dubbdäck, inte drar en norrlänning på dubbdäck bara för att det blir vinter.”

Relation till cykling: ”Jag har inte tillhört den curlade generationen, om man säger så, och för mig var det cykel som gällde till skolan och senare till gymnasiet som låg sex–sju kilometer hemifrån. Samma väg hem och sen till träningen en bit bort. Så visst, jag cyklade hela min uppväxt. Nu bor jag centralt i Malmö, även i Stockholm bodde jag centralt, och det finns nästan inget annat sätt att ta sig fram snabbare och smidigare än med cykeln.”

Text: Johan Larsson
Foto: Peter Malmgren