Alex Alanko firar sin seger i slopestyle-SM tillsammans med tvåan Viktor Douhan och trean Tobias Jangmo.
Team Mustasch var ett av drygt 50 lag som kom till start i Team Challenge, den leriga åttatimmarstävlingen för MTB-lag.
De yngre fick sitt alldeles egna lopp i Minivättern MTB inne på sneedwayområdet.
Joachim Nymann är Sveriges bästa trialcyklist även i år.
Artikel

Cykelfest på Dunteberget åter en succé

2018-09-18

I helgen korades svenska mästare i såväl slopestyle som utomhustrial. För en dag förvandlades motorstadion i Motala till en cykelfest med ett fullspäckat program av extremgrenar när Vättern Bike Games var tillbaka.

Förra årets succéarrangemang Vättern Bike Games var tillbaka på Dunteberget i Motala. I år med mängder av nyheter på schemat där bland annat trialtävlingen uppgraderats och fått SM-status. Föga oväntat var det suveräne Joachim Nymann som tog hem guldpengen i herrarnas elitklass.
– Det var en bra nivå på tävlingen. Vättern Bike Games är ett grymt kul event i och med att olika grenar samlas på ett ställe. Jag har cyklat både MTB, slopestyle och BMX så jag känner ju många av de andra åkarna, sa han efter segern.

I slopestyle korades en ny svensk mästare i Alex Alanko som med minsta möjliga marginal slutade före Viktor Douhan. Och det var efter ett misslyckat första åk den store talangen i sitt andra och avslutande åk fick till en riktig pärla.
– Jag kraschade uppe i banan i första omgången. I den andra omgången var det bara att bestämma sig, att nu gör jag det här, sa Alex som slutade en poäng framför Viktor.
– Det var nervöst när Viktor körde sitt andra åk. Jag visste att han hade potential att vinna. Och han fick till ett sjukt bra åk, så det kunde ha gått hur som helst.

Ny gren för i år var half pipe BMX med OS-satsande Jacob Nedler på startlistan. Utan några som helst problem kammade han hem herrarnas elitklass i överlägsen stil. För honom innebar tävlingen ett genrep inför världscupserien där de tio bästa åkarna plockar hem en plats i OS 2020.

Runtom området kunde publiken följa Team Challenge, lagtävlingen där så många varv som möjligt skulle avverkas på den fyra kilometer långa banan. Under åtta timmar cyklade de drygt 50 lagen i knixig skog och på leriga småvägar. Vinnare bland herrarna blev  Sportson Motala, som hann cykla 40 varv, ett varv mer än Tungservice som slutade tvåa. I mixklassen vann Team Mustasch, med bland andra Alexander Wetterhall, framför Godegårds SK medan Team Uno 1 segrade i damklassen.

Vättern Bike Games 2018 blev en riktig cykel- och publikfest. Utöver de spektakulära tävlingarna samlades barn och ungdomar på prova på-området ”Skoj med hoj” där de bland annat fick cykla sitt eget lopp.
– Det var en fantastisk dag. Vättern Bike Games samlar alla på ett ställe, från proffs och världsstjärnorna till de riktigt små som körde Minivättern MTB. Och så förstås alla barn och unga som kom och tittade, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan.
– Jag tror att vi har inspirerat många barn och ungdomar till att cykla mer och att våga prova nya cykelgrenar. Det var oerhört kul att se alla barn som har provat på allt från trial till slopestyle och pump track. Det bådar verkligen gott för framtiden.

Text: Johan Fransson
Foto: Petter Blomberg


Vättern Bike Games 2018

Information och resultat från årets Vättern Bike Games hittar du här