Artikel

Bästa tipsen för säker cykelhandel på nätet

2019-06-19

Allt fler köper begagnade cyklar på nätet. På Blocket har man upplevt ett stort uppsving under den senaste tiden.
    – Det beror så klart på flera orsaker. Men mycket handlar om hållbarhetstänk, samtidigt som kvaliteten blir allt högre på andrahandsmarknaden, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Begagnathandeln ökar i Sverige inom alla olika produktkategorier. Inte minst bland cyklar. Blocket gjorde en stor satsning i fjol, när man startade Blocket Cykling – en popupsajt som gör det ännu lättare att hitta sin drömcykel till ett vettigt pris. Snabbt går det också – åtta av tio cyklar som läggs upp på Blocket säljs inom en vecka.
    – Vi såg ett ökat intresse för cykling i allmänhet och Vätternrundan i synnerhet. Samtidigt blir det allt fler pendlingscyklister som cyklar året om. Blocket Cykling har tagits emot väl … ja, det har rent av blivit succé, säger Tero Marjamäki.
    – Vi har även sett ett stort uppsving på såväl barn- som damcyklar. Sedan märks det också att de första elcyklarna som köptes med elcykelpremien börjar komma ut på marknaden.

Tero Marjamäki menar att det generellt sett är väldigt säkert att ägna sig åt köp och sälj på nätet. Men det finns saker att tänka på, både som köpare och säljare, för att få till en trygg affär.
    – Vi rekommenderar bland annat att använda sig av vårt digitala köpekontrakt, där båda parter identifierar sig via mobilt bank-id. Sedan är det bra att som säljare ha letat reda på originalkvittot och redan i annonsen är transparant och skriver ut skicket på cykeln, säger han och fortsätter:
    – Som köpare är det viktigt att få veta ramnumret, som finns under antingen tramporna eller sadeln, och att kolla upp så att inte cykeln är registrerad som stulen. Du kan även titta så att det inte finns några såg- eller brytmärken där låsen brukar vara. Betala heller aldrig i förväg innan du har sett produkten. Vi rekommenderar också att affären görs upp hemma hos säljaren och att betalningen sköts via Swish, så det lämnas digitala fotspår som vi kan följa om något problem skulle uppstå.

Trots att det finns en nollvision mot stulna cyklar på sajten kan det ske, och om någon misstänker stöldgods uppmanar Blocket att man anmäler det via en särskild anmälningsknapp.
    – Ett fall är ett fall för mycket. För att nå vår vision krävs att alla samarbetar – polisen, vi, köpare, säljare och försäkringsbolag.

Tero Marjamäki ger också sina bästa tips för att inte få sin cykel stulen.
    – Lås fast cykeln i ett fast föremål med ett godkänt cykellås, gärna på en upplyst plats. Om möjligt, ta gärna in cykeln över natten. Har du en cykel av högt värde kan du installera en GPS på den. Och glöm inte att notera ramnumret.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Pressbild/Blocket


Bästa tipsen för en säker cykelaffär

Som köpare:

  • Kolla upp ramnumret.
  • Begär att få se originalkvitto.
  • Använd Swish som betalmetod.
  • Anmäl om du misstänker något fuffens.
  • Betala aldrig i förväg innan du har sett produkten.
  • Gör upp affären hemma hos säljaren.

Som säljare:

  • Använd dig av digitalt köpekontrakt.
  • Leta reda på originalkvitto och ramnummer innan du lägger ut annonsen.
  • Var ärlig och skriv ut skicket på cykeln i annonsen.