Artikel

Barrundan byts ut mot Vätternrundan

2017-10-31

För fyra år sedan fann de varandra på jobbet. Två säljare med samma träningsfilosofi som vill ta sig från utelivet till cykelsadeln.
– Vi hoppas det här ska bli en ”in your face” till våra kollegor som inte tror vi klarar det, säger Niklas Skoglund.

 Likt många andra tycker Niklas och kompisen Eric Palmheden Kalms om att utmana varandra och sig själva. Däremot har de aldrig förr antagit en utmaning på den här nivån – att cykla Vätternrundan.
– Vi var på jakt efter en röd tråd i vår träning. Tidigare har vi tränat genom lagidrotter, men nu ville vi ha ett större, mer personligt mål att ta sikte mot. Efter semestern lade jag fram idén att cykla Vätternrundan 2018 och Eric nappade, säger Niklas.

På deras blogg, www.totalhybris.se, går det att läsa om två killar, i gränslandet mellan ungdom och förfall, som ska ta sig från Stockholms uteliv till Motala för att cykla de 300 kilometerna runt Vättern.
– Ingen av oss har någon erfarenhet av cykling. Jag har väl suttit på en hybridcykel innan, men inte mer än så. Det var hela grejen med det här, vi ville göra något från scratch. Just nu har vi ingen utrustning alls, så nästa steg är att köpa varsin cykel.

Målet är att trampa runt Vättern på mindre än 15 timmar. För att klara av det har de satt upp delmål att bocka av längs vägen.
– Innan Vätternrundan, som blir examen för all träning, ska vi cykla Västkusten runt och Roslagsvåren. Ligger vi på 3–4 träningspass i veckan borde det gå. Samtidigt har vi en del kollegor som försöker skicka gliringar för att sätta press på oss. Så att klara av det här hade verkligen blivit en ”in your face” till dem, säger Niklas, som tror att mittendelen av loppet blir tuffast.
– Det är en slutsats jag drar utifrån min erfarenhet av träning. I början av ett lopp brukar allt vara kul och spännande och mot slutet går det att se målet. Däremellan kan det bli tungt, framför allt om det uppstår något problem.

Bloggen använder de för att ventilera tankar och i hopp om att få kontakt med personer som kan ge tips.
– Lyckas vi också inspirera någon att ta sig från baren och ut på cykelvägarna är det jättekul. Det är väl det som är signumet för den här utmaningen, att utmana både oss själva och andra. Som säljare tävlar vi gärna och den här gången ville vi göra det på ett lite mer vuxet sätt.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Niklas Skoglund

Ålder: 33 år.
Bor: Vallentuna.
Familj: Son på två år.
Intressen: Tv-serier, mat, fotboll.

Eric Palmheden Kalms

Ålder: 27 år.
Bor: Nacka.
Familj: Sambo.
Intressen: Krogliv, mat, tv-spel, gärna med pang-pang.