Artikel

Ballonger till blå himmel när Cykelveckan invigdes

2017-06-09

Prognoserna talade om regn. Men lagom till att Cykelveckan invigdes sprack himlen upp och solen värmde junikvällen. Strax efter började countrystjärnan Doug Seegers sin gratiskonsert.
– De känns fantastiskt att Motala kan arrangera världens största cykelmotionslopp, sa Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson på scen. 

Tidigare har invigningen varit under Vätternrundanhelgen. Men för att visa att cykelveckan är just en vecka flyttade Vätternrundan i år invigningen till dagen för första loppen. Och det blev en publikvänlig kväll – där solen tittade fram lagom till MTB-Vätternstarten.
Ungefär samtidigt invigde Elisabeth Nilsson Cykelveckan tillsammans med Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson på stora scenen i Stadsparken strax före sju på fredagskvällen. Detta genom att släppa upp mängder av blå ballonger mot skyn.
– För oss inom Vätternrundan är det viktigt att ta vara på traditionen, men också att komma med nyheter. Och vi kände att släppa ballonger kunde vara ett roligt sätt att sätta i gång veckan, säger Gunilla Brynell-Johansson.
Elisabeth Nilsson var stolt över att ha Vätternrundan i “sitt” län.
– Det är kul att cyklingen har blivit så populärt. Förhoppningsvis kan vi locka ännu mer cyklister till området framöver, säger hon.

Därefter var det Doug Seegers tur att inta scenen. Några timmar tidigare besökte han Studio Cykla och berättade om sina cykelerfarenheter.
– När jag var liten cyklade jag mycket och tillverkade egna cyklar av delar vi hittade. Dessutom jobbade jag som tidningsbud och då cyklade jag mina rundor, sade han.

Text och foto: Pierre Henriksson