Artikel

Anders Ygeman: “Gillar att susa fram i skärgården”

2017-07-05

I reportageserien Jag och min cykel möter vi kända personer som berättar om sin relation till sin cykel och cykling i allmänhet. Den här gången har turen kommit till Sveriges inrikesminister Anders Ygeman.


Inrikesminister Anders Ygeman (S) har fått mycket beröm för att på ett tydligt och självsäkert sätt tagit hand om sina ansvarsområden. Bland annat ligger polisiära frågor, bekämpning av terrorism, civilt försvar och krisberedskap på socialdemokratens bord. Ygeman har också en förkärlek till cykling och kan ofta ses komma åkande på Stockholms gator.


Ålder: 46.

Bor: Årsta i Stockholm.

Familj: Fru Elisabeth och två barn.

Cykel: ”För ett år sedan köpte jag en sjuväxlad Pilen, som tillverkas i Målilla. Min förra cykel blev stulen och jag behövde en ny. Det är en enkel, men ändå snygg cykel som är byggd med hög kvalitet. Utöver det har jag en mountainbike som kommer till användning när jag är ute på landet.”

Mitt favoritcykelställe: ”Jag gillar att susa fram genom Stockholms skärgård. Överlag anser jag att Stockholm har blivit mycket mer cykelvänligt de senaste åren. Men det finns förbättringspotential och jag önskar att det fanns ett stamnät för cyklister i innerstaden. Underlaget borde i så fall vara anpassat för cyklisterna. Om du råkar ramla vill du landa mjukt och då finns det bättre material än asfalt.”

Cykelminne: ”Det är tveklöst när jag och min fru åkte till Wellington 1999. Då cyklade vi längs vattnet och genom de olika kustsamhällena. Vi har bara varit på Nya Zeeland en gång, och jag hade gärna återvänt dit. Det är ett fantastiskt land på alla sätt och vis.”

Relation till cykling: ”Tidigare tog jag alltid bilen eller åkte tunnelbana. Men nu använder jag cykeln till och från jobbet fler dagar än något annat färdmedel mellan april och september. Från Årsta till Rosenbad är det ungefär fem–sex kilometer och jag har märkt att det snabbaste sättet att ta sig fram i staden är på cykel. Det är samtidigt perfekt vardagsmotion och i mitt yrke är det svårt att få in det. Det blir mycket möten och man skjutsas ofta runt i bil. Faktum är att jag på cirka ett halvår gick ner sju kilo och det kan direkt kopplas till att jag började cykla till jobbet.”

Text: Freddy Berg
Foto: Maria Östlin