Stora delar av skäggklubben samlade i Göteborg.
En nöjd, skäggprydd, Joel Flink efter målgången i Motala 2018. Till nästa år får han med sig ytterligare medlemmar från Bearded Villains Swedish Chapter till Vätternrundan.
En typisk syn i badrummet hos en BVSC-medlem.
Artikel

”Alla skägg är bra skägg”

2018-11-02

Nästa år står sex skäggprydda män redo på Vätternrundans startlinje. Beardedcyclists, som består av medlemmar från skäggklubben Bearded Villains Swedish Chapter, har som målsättning att göra 300 kilometer cykling till ett årligt återkommande event.

 Det finns skägg och så finns det skägg. Medlemmarna i Bearded Villains Swedish Chapter vet precis hur en skäggväxt ska se ut, och hur den ska behandlas. 2019 står sex av de skäggprydda killarna i startfållan till Vätternrundan, laddade för 300 kilometers cykling.
    – Cykling är en underbar träningsform. Vi är två i klubben som har cyklat Vätternrundan tidigare och det drev oss till att cykla och träna. Nu tänkte vi att det skulle vara kul att få med fler och göra loppet till ett årligt event, säger Joel Flink.

Inför Vätternrundan hoppas Joel att gruppen, som finns utspridda över hela landet, ska få ihop minst tre träningsrundor tillsammans och gärna ett längre spinningpass i vinter. Väl i Motala är målsättningen att ha kul på cykeln.
    – Vi ska göra det tillsammans, ha roligt och förhoppningsvis komma in under 15 timmar. Sedan får vi se, kanske kan vi sänka tidsmålet till året därpå.

Bearded Villains startades i Los Angeles av Fredrick Von Knox med målsättning att lyfta fram skägget som attribut och mannen bakom det. Senare har konceptet spridits över hela världen i olika förgreningar, också kallade chapters.
    – Vår svenska chapter har 200 medlemmar och är störst av alla. Vi ska vara ett brödraskap som stöttar varandra, gör insamlingar och punktinsatser för folk som har det jobbigt. Det kan vara barn som är mobbade till exempel, säger Joel Flink.
    – Vi är ett sånt jädra skönt gäng. Det är bara goa människor.

Att vara med i klubben kräver en del. Allra främst att skäggväxten ska vara minst fyra centimeter långt.
    – Sedan har vi ett inträdesprov där man får vara med i fyra månader och visa att man är en god människa och av rätt material, något vi kallar för ”hopefulls”. Man får exempelvis inte ha några rasistiska eller homofobiska åsikter, då utesluts man på en gång.

Joel Flink har varit medlem i klubben i två år. Han vet precis hur ett bra skägg ska se ut.
    – Egentligen är alla skägg bra skägg. Det bästa är att gå till barberaren ofta, att klippa det och inte bara låta det växa. Man ska vårda det med oljor för att hålla det snyggt. Huden under ska också må bra, det ska inte klia, säger han.

Hur viktigt är det att vårda skägget?
– För mig är det väldigt viktigt. Det är ett antal kronor jag har lagt på diverse produkter. Men det är det värt för att skägget ska vara snyggt.

Text: Johan Fransson
Foto: Juliamoonphoto, privat


Beardedcyclists

Laget som ska cykla Vätternrundan tillsammans består av sex medlemmar ur skäggklubben Bearded Villains Swedish Chapter. Niklas Falk, Jesper Delgård, Daniel Berg, Mikael Lönneberg samt Joel Flink och Christian Olsson, som har cyklat Vätternrundan två gånger tidigare.

På deras Instagramkonto, @beardedcyclists, går det att följa killarnas resa, från det första tramptaget på trainern till målgången i Motala.