Artikel

Jorden runt på cykel

2018-02-21

En spontan Europaresa på cykel blev bara ett första smakprov. Efteråt började idén om en större resa gro. Nu kan Fredrika Ek se tillbaka på sin resa runt jorden som det största äventyret i livet.
– Jag var på jakt efter de mest episka naturupplevelserna, men det blev så mycket större än så, säger hon.

 På internationella kvinnodagen, den 8 mars 2015, gav sig Sundsvallstjejen Fredrika Ek i väg på sin cykel. Frihet och närhet, likt den känslan hon fick uppleva när hon korsade Europa på två hjul, var längtan. Hon ville åt en oändlighet och leva sitt liv efter den luddiga och stora drömmen – att cykla jorden runt på 1 000 dagar.
– Jag fick en glimt av vad jag faktiskt ville göra i livet under mitt första äventyr i Europa 2013. Jag är ingen cyklist i grunden och ser mig heller inte som någon cyklist nu. Cykeln var bara mitt bästa medel för att kunna ta mig fram på alla vägar och uppleva allt, säger Fredrika.

I stället för att sätta upp målsättningar i form av resmål, blev det tidigt klart att hon ville göra resan i ett välgörande syfte. Valet föll på en insamling till ActionAids arbete för kvinnor och flickors rättigheter.
– Jag skulle ju ändå vara ute så länge att jag lika gärna kunde få ut någonting gott av saken. Jag brinner för samma frågor som ActionAid arbetar för, så det kändes till slut självklart.

Insamlingen startade innan hon hade tagit det första tramptaget. Målet sattes på 400 000 kronor, en krona per cyklad mil runt ekvatorn.
– Jag hade löjligt högt uppsatta mål. Insamlingen är upp i en bit över 850 000 kronor och det symboliserar vad resan har blivit för mig. Det största och mest skrämmande steget jag tagit var det första, ut över dörrtröskeln. Efter det har allt bokstavligen rullat på.

Resan gick från Sundsvall ut i Europa, vidare genom Asien, Australien, Nya Zealand och över till Sydamerika. Där cyklade hon från söder till norr och flög sedan till västkusten i Afrika, som blev sista kontinenten innan hemresan genom Europa startade.

Vad var det bästa med äventyret?
– Hela resan i sig var fantastisk. Jag var på jakt efter de mest episka naturupplevelserna, men det blev något så mycket större. Jag är så otroligt tacksam för att ha fått vara en del av så många olika verkligheter. Jag har blivit så väl omhändertagen av folk från alla hörn. Det är svårt att inte känna sig ödmjuk efter allt jag varit med om.

Totalt cyklade Fredrika genom 45 länder i vilka hon upplevt mer än vad många gör under en hel livstid. Hon har många historier att berätta och den närmaste tiden är fullbokad med föreläsningar. Bland annat besöker hon Svenska cykelmässan i Stockholm i mitten av mars för att dela med sig av sitt äventyr.
– Jag ser mig som sagt fortfarande inte som någon cyklist men har haft sådana otroliga upplevelser och lärt mig så mycket på min cykel. Jag hoppas kunna inspirera andra och ser fram emot att dela med mig av mina berättelser.

Text: Johan Franson
Foto: Privat


Fredrikas resa i siffror

Tid på sadeln: 3 420 timmar.
Snittdistans per dag: 83 kilometer.
Dagar utan dusch i rad: 11.
Högsta hastighet: 72.18 km/h.
Högsta temperatur uppmätt: 51 grader, Karakumöknen, Turkmenistan.
Antal punkteringar: 40 stycken.
Högsta punkt nådd med cykel: 5 090 meter, Abra Arcata, Peru.
Total klättring: Närmare 400 000 meter, motsvarar cirka 45 Mount Everest.